Dedicar una cura especial als problemes dentals i bucals millora sensiblement la diabetis de tipus 2

06/02/2018
Així ho demostra un estudi dut a terme en 90 pacients amb diabetis de tipus 2

Un estudi clínic dut a terme per investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (Campus Bellvitge) mostra que el control de la diabetis de tipus 2 millora sensiblement quan el pacient dedica una cura especial als problemes dentals i bucals.

 

El treball, publicat a la revista The Journal of Clinical Periodontology, ha estat liderat pel catedràtic de Microbiologia Miquel Viñas, també membre de l'IDIBELL, i pel professor de Medicina Oral Jose López López, director facultatiu de l'Hospital Odontològic UB. També han participat en l'estudi Enric Jané, Albert Estrugo i Elisabet Mauri Obradors, del Departament d'Odontoestomatologia, i Alexandra Merlos, del Departament de Patologia i Terapèutica Experimental i de l'IDIBELL, tots ells de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.

 

És sabut que la diabetis de tipus 2, la forma més comuna d'aquesta malaltia, va acompanyada molt sovint de patologies periodontals. «En aquest nou treball s'ha vist que no només hi ha una relació que va de la diabetis a la malaltia periodontal, sinó que també hi ha la relació inversa, de la malaltia periodontal a la diabetis», explica Miquel Viñas.

 

«La principal conclusió de l'estudi és que el tractament no quirúrgic de la periodontitis millora l'estat glucèmic i els nivells d'hemoglobina glicosilada, i per tant es demostra inequívocament l'extrema importància de la cura de les afeccions orals en aquest tipus de malalts», apunta José López López.

 

L'estudi s'ha dut a terme en noranta pacients amb diabetis de tipus 2 que han rebut sis mesos de tractament oral. Durant aquest període, se'ls ha fet un seguiment de l'hemoglobina glucosilada, així com de l'evolució de les poblacions bacterianes orals responsables de la periodontitis, a més de controlar altres paràmetres clínics.

 

Referència de l’article:

Mauri-Obradors, E.; Merlos, A.; Estrugo-Devesa, A.; Jané-Salas, E.; López-López, J., y Viñas, M. «Benefits of nonsurgical periodontal treatment in patients with type 2 diabetes mellitus and chronic periodontitis: a randomized controlled Trial». The Journal of Clinical Periodontology. 2017. Doi: 10.1111/jcpe.1285